ÚJ JÁRDA ÉS GYALOGOS ÁTKELŐHELYEK IS ÉPÜLNEK IDÉN A FARKASVERMI ÚTON

2019.02.12. 10:24:00
Hétfőn kora este tartottak lakossági fórumot a Feketehegy-Szárazréten, ahol arról is szó volt, hogy a Farkasvermi úton idén megépítik az új járdát és a Bodrogi, illetve a Kertész utcánál épül új gyalogos átkelőhely, továbbá minden lakóingatlannak lesz járdakapcsolata. A fórumon bemutatták annak a kalandparknak a látványterveit is, ami az Új-Csóri út melletti kiserdőnél lenne.

Székesfehérvár az elmúlt időszakban olyan fejlődésen ment keresztül, mint még soha – mondta Szigli István a Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője. „Büszke vagyok a Feketehegy-Szárazrétre is, mert, amikor elkezdtem a képviselői munkát jóformán csak gumicsizmában lehetett közlekedni a városrészben és a nehézségek ellenére is egy élhető városrész, amit hosszútávon szeretnénk megőrizni. Mindannyiunk közös érdeke, hogy továbbra is élhető körülmények között építhessük a közösségünket. Ne csukjuk be egymás előtt az utcaajtót, próbáljuk egymást megérteni.”

A Bébic utca és a Farkasvermi út kereszteződésénél tervezett munkásszálló ügyével kapcsolatban elhangzott, hogy egy magáningatlanon történik egy magánberuházás, amire nincs hatásköre az önkormányzatnak. Mindössze bejelentésköteles a beruházás és ha a szabályokat betartja a vállalkozó akkor üzemeltetheti is a szállást. „A város egy dolgot azonban fel tud vállalni, hogy közvetítő szerepet vállal a környék ingatlantulajdonosai és a vállalkozó között.” - mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. A tulajdonost sikerült elérnie a Polgármesteri Hivatalnak és minden valószínűség szerint hamarosan sor kerül a találkozóra. A fórumon szó volt a Kőrösi utcáról is, melynek rendezésével kapcsolatban elhangzott, hogy az ügyben feltett képviselői kérdésre a szakmai választ a pénteki közgyűlésen adja meg a város polgármestere. Cser-Palkovics András polgármester kérte, hogy bátran mindenki tegye fel a várost érintő kérdését akár e-mailben vagy Facebook oldalán keresztül.
Az elmúlt időszak fejlesztéseivel kapcsolatban Szigli István kiemelte, hogy a közösségi központban gyakran vannak családi rendezvények, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy egy év alatt 62 rendezvény volt az új épületben. „Nagyon örülök ennek a fejlesztésnek, mert itt megfelelő hely van a közösségépítésre. Fontos volt továbbá a Gaja híd és a Csóri úti felújítás is, illetve minden olyan aprónak tűnő fejlesztés, mint az orvosi rendelő felújítása.”
A Saára Gyula Program keretében idén a Farkasvermi úton elkezdődik a járdaépítés.
Nagy Zsolt a Közlekedési Iroda vezetője elmondta, hogy az iskola kapujától kezdődik majd az új járda, ahol az autóbusz megállóknak öblöt építenek. A Bodrogi utcánál és a Kertész utcánál lesz gyalogos átkelőhely és minden lakóingatlan kap járdakapcsolatot. Másfél méter széles térkő burkolatú járda épül és minden ingatlan előtt lesz megállási lehetőség is.
1990-ben még 2400-an éltek a Fektehegy-Szárazréten, ma 6000 ember él a városrészben.

Egy tervezett kalandparkkal kapcsolatban bemutattak egy látványtervet is. Tíz hektáros területen magánberuházásban épülne meg a park, melynek része egy három hektáros falusi udvar megannyi kötélpálya és játszóeszköz is.
Kovács Zsolt alezredes városi rendőrkapitány elmondta, hogy a tavalyi év statisztikai adataiból kiderül, hogy 2018-ban 52 bűncselekmény volt a városrészben, amik közül 10 és 20 között volt a vagyon elleni bűncselekmények száma. 

Török Szabolcs tankerületi igazgató a fórumon kiemelte, hogy a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tagintézményeként 65 tanulóval egy stabil tagintézmény működik a városrészben. A négy osztályterem száz fő befogadására képes és a feltételek adottak ahhoz, hogy a környékről bárki bátran írathatja a gyerekeket ide.

Ludmanné Szecsődi Katalin tagintézményvezető arról beszélt, hogy minden támogatást megkapnak a tagintézmény működéséhez. A 21. század oktatási körülményeinek pedig megfelelő kompetenciafejlesztő termet alakítottak ki, ahol a gyerekeket a játékokon keresztül fejlesztik. A fórum után bárki megnézhette az új tantermet. 

A Sajó utcai felújítás garanciális javítása tavasszal megtörténik – hívta fel a figyelmet Bozai István városgondnok a fórumon. Ugyancsak idén elkészül az új járda a Farkasvermi úton, ami az akadálymentes gyalogos közlekedést biztosítja majd, így babakocsival is könnyebb lesz közlekedni a környéken. Már csak egy MÁV hozzájárulás szükséges az építési engedélyek beadásához. Elhangzott, hogy a Városgondnokság idén több mint másfél milliárd forintot költ útfelújításra Székesfehérváron. A városgondnok beszélt arról is, hogy az Új Csóri úti járda felújítására mindenképpen szükség van. 
Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a Csóri úti körforgalommal kapcsolatban elmondta, hogy az Auchan körforgalomnál elindult már a tervezés az állam részéről és a kivitelezés kezdetekor várhatóan elkezdődik a Csóri úti körforgalom bővítésének tervezése is. Mindkét kereszteződés állami fenntartású, de mindkettő esetében az önkormányzat kész hozzájárulni a fejlesztéshez.
Az iszkai úti zártkertek útjainak rendbetételéről kérdezett egy lakó. Mint a válaszban elhangzott nyolc önkormányzati és nyolc magántulajdonú út van a területen. A Kócsag utca és az Iszkasztgyörgyi út belterületbe vonásához azonban korábban lehetőséget adott az önkormányzat, de a lakók azóta nem tettek semmit ez ügyben – mondta Szigli István. Szakmai állásfoglalás a kérdésben ugyancsak a pénteki közgyűlésen lesz majd az ügyben.
(Forrás: www.szekesfehervar.hu )