Többezer embernek adott munkát az egykori SZIM

2024.04.24. 20:37:30

Szinte nincs olyan család városrészünkben, amely ne kötődne valamilyen módon a Könnyűipari Szerszámgépgyárhoz, az egykori KSZG-hez, amiből később aztán a Szerszámgépipari Művek  (SZIM) székesfehérvári köszörűgépgyára lett.

A gyár fénykorában közel másfélezer dolgozónak adott munkát, sok-sok helyinek, de a város más részéről érkezőknek is. Ezen a területen korábban a Danuvia Fegyver- és Lőszergyár Rt. Üzeme működött az 1940-es évek elejétől, ami a háborús felkészülés jegyében ugyancsak sokakat foglalkoztatott. A Könnyűipari Szerszámgépgyár aztán 1950 május 1-én kezdte meg a munkát, tehát néhány nap múlva elérkezünk az alapításának 74. évfordulójához! A Szerszámgépipari Művek Köszörűgépgyárban korszerű technikával készültek a palást- és lyukköszörű gépek különféle típusai. A Knorr Bremse licence alapján itt készültek a világszintű járműfék-szerelvények vasúti és közúti járművek számára.
2015-ben a város önkormányzata nevében Cser-Palkovics András polgármester és Szigli István körzeti képviselő hivatalosan és ünnepélyesen adta át azt az emléktáblát az Opole téren, amely a gyárnak, s az ott egykor dolgozó sokezer embernek állít örök emléket.