A tizenhat éve tartó együttműködés újabb fejezete: Székesfehérvár polgármesterével egyeztetett a jövőbeli tervekről Szigli István képviselő

2024.01.30. 20:59:27

Az Új Csóri úti körforgalom fejlesztésétől a szedreskerti parkolóbővítéseken át az idősek otthona külső hőszigeteléséig számos téma került szóba Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester és Szigli István legutóbbi találkozóján. Feketehegy-Szárazrét és Szedreskert képviselője immár tizenhat éve dolgozik együttműködésben a város polgármesterével Székesfehérvár és a városrész fejlődéséért. Ebben az esetben különösen igaz, hogy Székesfehérváron nem pártpolitikai alapon dőlnek el a fontos fejlesztések, hanem a polgárók jogos érdekei alapján.

- Több mint tizenhat éve dolgozunk együtt a polgármester úrral, az elmúlt sok-sok év közös munkájának tapasztalata és bizonyossága részemről az, hogy Székesfehérvár városrészeinek fejlesztésénél soha nem a pártpolitika döntött, hanem minden esetben az adott városrészben élők jogos igényeit nézi Cser-Palkovics András. Különösen így van ez Feketehegy-Szárazrét és Szedreskert esetében is: habár független jelöltként indultam mindig és így is választottak meg a lakók, a polgármester úrral történő rendszeres egyeztetések eredményeként elért városrési fejlesztéseket nem „nekem adta” a városvezetés, hanem az itt élőknek – fogalmazott elöljáróban Szigli István, akit néhány napja fogadott Székesfehérvár polgármestere, hogy egyeztessenek a városrész helyzetéről, szükséges fejlesztéseiről.
- Egymás kölcsönös tisztelete jellemzi a másfél évtizede tartó együttműködésünket, és azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy a közgyűlési többség kétezres évek végén történő jobboldali átvételében jelentős szerepem volt. Ez a szimpátiám a mai napig tart a város vezetője felé, így a város működését, fejlődését garantáló költségvetéshez minden esetben hozzájárultam, hozzájárulok a szavazatammal. Amikor a néhány héttel ezelőtti beszélgetésünkön bejelentettem, hogy indulni kívánok a 2024-es helyhatósági választáson, úgy éreztem, Székesfehérvár polgármestere számol velem, számít rám. Természetesen az érthető, hogy pártpolitikai szempontok miatt Feketehegy-Szárazrétet és Szedreskertet illetően is indítanak a pártközösség színeiben jelöltet. Hiszen ez a demokrácia lényege, mérettessenek meg a választópolgárok előtt a jelöltek, ki mit tett le eddig az asztalra és milyen reális ígéreteket tud képviselni a választópolgárok felé! Cser-Palkovics András egyébként úgy fogalmazott ezen a találkozón, hogy egy következő öt éves ciklus méltó, szép lezárása lenne annak a képviselői munkásságnak, annak az ívnek, amely 1994-ben kezdődött Feketehegy-Szárazéten.

Nézzük, milyen fejlesztésekről, megoldandó problémáktól egyeztetett tehát Cser-Palkovics András és Szigli István!

- Új Csóri úti körforgalom: Ha a város egészét nézzük, számos körzetben vannak közlekedési problémák, az Új Csóri úti körforgalom esetében elsősorban az okozza a problémát, hogy ez egy főközlekedési útvonal csomópontja is. Összességében nem rossz, hogy a városrészből 10-18 perc alatt ki lehet jutni a körforgalmon keresztül, ez országos összevetésben sem rossz adat. Fontos tudni, hogy a csomópont átalakítására háromféle terv készül, melyek várhatóan április közepén derül ki, hogy milyen verziók jöhetnek szóba. Ezek alapján tudja majd az önkormányzat kiválasztani a legjobbat, s ez alapján készülhet el az engedélyes terv, ami alapján lehet költséget becsülni. Az idei költségvetés várhatóan tudja fedezni az átépítés költségeit, mely legkorábban 2024 nyarán kezdődhet.

- Bölcsődeépítés: Várhatóan még idén elkészülhet a 28 férőhelyes bölcsőde a Bodrogi utcában Feketehegy-Szárazrét gyermekei számára. A cél egy olyan intézmény létrehozása, ami biztosítja a minőségi nappali ellátást és a gyermekek személyiségének, egészségének fejlődését. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg, mintegy 420 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással.

- Szedreskerti parkolóépítés: A Szeder utcában, a Széphő Zrt. kazánháza és a tízemeletesek közötti területen épül meg mintegy 30 új parkoló, amelyet Székesfehérvár vezetése is támogat. A Saára Gyula programból elkészült az engedélyes terv.

- Kalandpark: Az Új Csóri út melletti mintegy 110 hektáros területen két fontos fejlesztést szeretne Szigli István. Egy kisebb, 10 hektáros területen épülhetne meg a mászó- és kalandpark első üteme. Ezzel kapcsolatban a remények szerint nyílik egy olyan turisztikai pályázati ablak, ahová az önkormányzat pályázhat ilyen célra, a mászópark első ütemének megvalósítására. Az erdő másik, nagyobb részén épülne meg egy erdei tornapálya a Vadex-szel együttműködésben.

- Parkoló a Garzonháznál: A tervek szerint a Garzonház és a Palotai út között egy 100 férőhelyes parkoló épülne. A mostani egyezetetésen körvonalazódott, hogy a két ütemű megoldás helyett ezt egy ütemben, 2025-ben lenne érdemes megvalósítani. Itt szintén megvannak az engedélyes tervek.

- Gaja-parti sétány: A Gaja-patak melletti kerékpáros hídtól indulna a töltésen egy sétány a Bakony utca irányában. A távolabbi tervek szerint ez a sétaútvonal a későbbiekben egészen az Alsóvárosi Réten nemrég átadott zöldfelülethez vezetne.

- Hernád utca felújítása: Ez a külterületi utca nagyon rossz állapotban van, Székesfehérvár polgármestere is támogat itt egy zúzottköves-mart aszfaltos felújítást. Erre, ha a környék lakói is úgy szeretnék, még idén nyáron lenne lehetőség.

- Buszmenetrend fejlesztése: Az éves szinten mintegy 400 millió forintos városi pluszköltséget jelentő, részleges buszmenetrend átalakításban első helyre került Feketehegy-Szárazrét és Szedreskert városrész. Eddig a 37-es járat csak bizonyos időszakokban ment ki a Kőrösi utcai buszfordulóig, amennyiben a közgyűlés elfogadja az új menetrendet, akkor a járat minden esetben kimegy majd ide. A 16-os járat útvonala is jelentősen megújul: Eddig a Szeder utcai busz decentrumig közlekedett, a jövőben viszont egészen a Kőrösi utcáig halad, ahonnan egészen a multifunkciós csarnokig és az Alba Ipari Zónáig megy. Bizonyos időszakokban pedig a 16-os végállomása Börgönd lesz.

- Idősek otthona: A város egésze számára fontos feladatot ellátó idősek otthona jó állapotban van, hála a korábbi fejlesztéseknek, ugyanakkor a külső hőszigetelést napirenden kell tartani.

A jó hangulatú egyeztetésen tehát a városrész egészét érintő, komoly témák kerültek napirendre, melyekben az előrelépést Székesfehérvár polgármestere is támogatja.