Nemzetközi partnerség látogatása Székesfehérvár közösségi kertjeiben

2019.03.23. 10:33:00
Székesfehérváron volt a Agrigo4Cities nemzetközi projekt utolsó tanulmányútja, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében. A nyolc ország tizenegy szervezetét magába foglaló nemzetközi partnerség meglátogatta Székesfehérvár közösségi kertjeit, valamint előadásokat hallott a székesfehérvári városi kertészkedés jellemzőiről és a zöldövezeti fejlesztésekről.
A program az elmúlt évek során több fejlesztésen és bővítésen is átesett Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban kezdődött, ahol a résztvevők a napindító előadásokat hallgatták meg. Ezután megtekintették a központ udvarában található gasztro udvart és közösségi kertet. A 2014-ben a Feketehegy-Szárazrét szociális városrehabilitációja keretében létrehozott közösségi kert valódi közöségi térként szolgál a kertészek számára. A kertet menedzselő Székesfehérvári Kertbarát Egyesület a kert szomszédságban található általános iskolával is jó kapcsolatot ápol, így a diákoknak is lehetőségük van kertészkedésre.
A program második elemeként a résztvevők a Palotavárosi Közösségi Kertet látogatták meg. A kert 2013-ban alakult széleskörű összefogással, amelyben társadalmi, gazdasági és intézményi képviselők egyaránt részt vettek. Megépítése óta a kert folyamatosan fejlődik és mára a Palotaváros élénk és virágzó közösségi terévé nőtte ki magát, amely kertészkedés mellett közösségi szolgáltatásokat is nyújt a kert tulajdonosok és az odalátogatók számára.
Legutolsó állomásként az AgriGo4Cities projekt keretében a Seregélyesi úton, az Arany János EGYMI-vel együttműködve megalapított oktatási és közösségi kertet látogatta meg a partnerség. A közösségi tervezés az AgriGo4Cities projektben kifejlesztett módszerek alapján történt az iskola diákjainak és tanárainak, a köz- és a civilszféra képviselőinek, valamint a KDRIÜ munkatársainak részvételével. Továbbá a kertet is közösen építették a folyamat résztvevői, amelyet építőanyagokkal támogattak a helyi cégek. A kert beilleszthető az iskolában folyó szakmai képzések programjába, illetve közösségi térként is szolgál a diákoknak. A program zárásaként a résztvevők a Székesfehérvári Vállalkozói Központban értékelték a nap során látottakat.
(Forrás: www.szekesfehervar.hu )