Mura utca: az éjszakai balhéktól a ma már jellemző nyugalomig

2024.01.10. 20:00:47

A Mura utcai szociális bérlakások küldetése az volt, hogy a rászoruló embereknek nyújtson átmeneti segítség a lakhatási problémájuk megoldásában. Sajnos a kétezres évek elején működő lakásbizottság nem kellő körültekintéssel döntött az albérlők személyéről, emiatt komoly gondok alakultak ki a Mura utcában a társadalmi együttélés alapvető szabályait betartani képtelen lakosok miatt. Szerencsére mostanra mégis sikerült eljutni oda, hogy az éjszakai hatalmas balhéknak vége, és egy élhető lakókörnyezet alakult itt ki. Kisebb gondok és renitens elemek persze továbbra is laknak a területen, de ez a helyzet már fényévekkel jobb az elmúlt évtizedhez képest.

A Mura utcai szociális bérlakások megépítéséről a 2000-es évek elején született döntés: 2003-ban 131, majd 2006-ban további 60 lakás épült, így jött létre itt a 191 bérlakás, a Széphő Zrt. területének egy részére épülve.
- Minden feltétel adott volt, hogy egy kellemes lakókörnyezet jöjjön itt létre, hiszen modern, szép lakások épültek. Sajnos néhány év alatt szinte szitokszóvá vált a Mura utca, nem véletlenül, volt olyan időszak, amikor például nyolc olyan ember lakott ezekben az épületekben, akiket nyomkövetős lábbilinccsel ellenőriztek a rendőrök. Nyolc-tíz olyan familia költözött be ide, a családtagjaikat is jogtalanul magukkal hozva, akik drogterjesztésből éltek, mindennaposak lettek a balhék, a konfliktusok, a rendőröket szinte naponta hívta ki valaki. A Szárazrét vendéglőben drogtanya volt, ahová sok mura utcai lakó is járt, olykor egész hétvégéken ment a buli. Véleményem szerint ennek a helyzetnek a kialakulásában közrejátszhatott, hogy az akkori szociális bizottság finoman szólva sem volt túl körültekintő a lakásbérletekről szóló döntések meghozatalánál – idézte fel a nehéz időszakot Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője.
2010-2012 tájékán az új polgármester támogatta azt a gondolatot hogy akik balhéznak, azoknak nem biztos, hogy meg kell hosszabbítani a bérleti szerződésüket. Ezek után már egyre rövidebb időszakokra kötötte meg az önkormányzat az ilyen szerződéseket, hogy hatékonyan tudja kezelni azon lakókat, aki képtelenek az együttélés alapvető szabályait betartani: - Jelenleg már tiszta a terület, nagyon szívesen jönnek az új lakók a szociális lakásokba. Ma már 3, 6 hónapnyi lakhatási szerződést is megbecsülnek a lakók, az egy évre megkötött szerződéseket pedig különösen. Aki megbecsüli a lakást, annak van lehetősége a hosszabbításra kérelmet benyújtania – fogalmazott Szigli István, aki felidézte, volt olyan időszak, amikor a minőségi lakások parkettáját a bérlők felszedték eladták vagy eltüzelték, de sokszor a gáztűzhelyet is elvitték.  
Ma már egy élhető környezetről van szó, hiszen épült itt egy játszótér, amit ugyan most már fel kell újítani, de nagyon szeretik az itt lakók.  Nemrég készült el itt a szárazréti kutyafuttató is. Sajnos megfelelő kerékpártároló nincs, ennek megoldása a közeljövő feladata lesz.
Jó úton járunk, célt ért a lakásrendelet módosítása, ezt az irányt kell követni. Kisebb problémák persze vannak, van, aki nem akarja az együttélés normáit betartani, zavarja a többiek pihenését, de most már érdemben fel tudunk az ilyen lakók ellen lépni. Egy korábbi választási kampányban az egyik jelölt azzal állt elő, hogy a központi filagóriát, amit az óvodába rakattam át, és ami jól szolgálta a gyermekeket, tegyék vissza a lakóépületek közé. Szerencsére ez az ötlet nem valósult meg – összegzett a körzet önkormányzati képviselője, aki hangsúlyozza, több lakásban a Városgondnokság, a Tűzoltóság , rendőrség vagy éppen a BV alkalmazottjai laknak, sok a fiatal pár és a nyugdíjas lakók is. 6-7 éve pedig már térfigyelő kamera is őrzi a biztonságot és a nyugalmat. A házmester szintén 7 éve lakik itt, mindenkit jól ismer. Mindezek is közrejátszottak abban, hogy egy vállalható közösséggé váltak ezek a lakások.