Miért nem használhatják a városrész lakói ingyenesen a szárazréti közösségi központot?

2024.01.07. 17:19:53

Hosszú éveken át nagy kérdés volt, hogy lesz-e Feketehegy-Szárazrétnek saját kulturális központja. A rendszerváltás előtt, illetve annak környékén a mára megszűnt SZIM kúltúrtermét használhatta az itt élő közösség. Ebben a teremben rendezvények megtartására alkalmas színpad is volt, ám ez a lehetőség évtizedekkel ezelőtt megszűnt. Sokáig nem volt a városrészben működő kulturális, közösségi helyszín, egészen addig, amíg az új közösségi központ meg nem épült. De mi az oka annak, hogy az éveken át sok-sok ezer látogatót vonzó központot ma már nem igazán használhatják a helyiek?

A régi igényeket szem előtt tartva 2006-2007 tájékán sikerült Szigli István képviselőnek célt érnie, és kibérelni az Új Csóri út 13. alatti házat, amely egyre több rendezvénynek adott otthont, látszott, hogy a helyi  közösségnek van igénye az ilyen jellegű összejövetelekre. Jól működő intézmény alakult itt ki, olyannyira, hogy a rendezvények és a látogatók száma kinőtte a helyet. Ekkor jött egy lehetőség a Szociális Városrehabilitációs projekt részeként, miszerint a szárazréti iskolához hozzáépítve valósuljon meg a városrészi közösségi központ.
A munkálatok 2014-ben kezdődtek, 12 méter mélyre 32 darab kútalapot ástak a szakemberek, erre épült rá az iskola bővítése. Az első ütemben, mintegy két év alatt, elkészült a főépület egy rendezvényterem kiszolgáló egységekkel. Ennek az épületnek a végéhez épült meg aztán a nagyon népszerű, fedett szabadtéri színpad Szigli István ötlete alapján. Ez egy szabványoknak megfelelő fedett létesítmény lett, amelyhez hasonló minőségű azóta sem épült Székesfehérváron.
2017 volt a fordulópont, amikor A Szabadművelődés Háza szervezésében elkezdődtek itt a kulturális és egyéb rendezvények. Egyre jobban fejlődött a közösség, nem csak művészek fellépése színesítette a rendezvénypalettát, hanem a helyi civil élet is felpezsdült, kezdve a kertbarát egyesülettől a kézművesekig és a ritmikus sportgimnasztikáig, akiknek ez volt az első fehérvári bázisa.
Az itteni rendezvények többsége ingyenes volt és valóban megmozdította, összehozta Feketehegy-Szárazrét lakóit. Annak idején kiszámolták, hogy éve szinten a városrész lakóinak számára lebontva fejenként mintegy 800 forintot „költött” az önkormányzat az itteni, igen népszerű rendezvényekre, ami láthatóan nem óriási összeg, mégis meg tudta mozgatni a közösséget. A kulturális törvény egyértelműen meghatározza, milyen kötelezettségekkel jár egy közösségi ház fenntartása. Ennek egyik fontos pontja, hogy a kultúrához való hozzáférést biztosítani kell, mégpedig ingyenesen, de legalábbis elérhető módon.
Mindeközben, 2018-ban elkészült a második ütemben a rendezvények kiszolgálására hivatott épület, melyben helyet kapott egy több mint száz főt kiszolgáló büfé, mosdók, nyilvános WC és egy raktárhelyiség. Az emeleten pedig egy galéria. 2019-ben elkészült a gasztroudvar és a hozzá tartozó kétlyukú kemence is. A gasztroudvart ingyenesen használhatták a helyiek, ennek is köszönhető, hogy a hely megtelt élettel. 2019-ben például nem kevesebb mint tizenkétezer látogatója volt egy év alatt a közösségi központnak. Ez kiemelkedő látogatószám, hiszen „csak” egy városrészi illetőségű rendezvényhelyszínről van szó! A kedveltségben az is közrejátszott, hogy habár a város más kulturális intézményeit egy központból irányították, a feketehegy-szárazréti önálló telephelyként működhetett. Sajnos a pandémia megtörte a fejlődést, hiszen gyakorlatilag minden rendezvényt szüneteltetni kellett.
- Jelenleg sajnos ott tartunk, ha valamilyen rendezvényt szeretne itt valaki szervezni, akkor a központból jön egy ember, aki kinyitja a termeket. Gyakorlatilag nincs kulturális szervező, pedig a törvény szerint itt megfelelő személyzettel, megfelelő programszervezéssel naponta nyitva kellene lenni – fogalmazta meg véleményét Szigli István, aki felidézte, amikor az épület elkészült, abban a hitben voltak az itt lakók, hogy Feketehegy-Szárazrétnek lesz a közösségi tere. Ehhez képest jelenleg már elsősorban pénzért adják ki a termeket, s a környékbeli településekről, illetve a város más részeiről jönnek ide névnapokat, születésnapokat és egyéb bulikat tartani, ahelyett, hogy a városrész lakóinak közössége használná azokat.
- Ez a létesítmény 350 millió forintba került az új, 120 négyzetméteres épületszárnnyal együtt, ahol galéria is van: ez lett volna a közösségi központ bázisa, ám sajnos be van zárva. Azt kell mondanom, hogy véleményem szerint a törvényi kereteket, előírásokat megszegték. Szerencsés lenne, ha a közösségi központ újra nyitottabb lenne a városrészben élők felé és lennének ingyenes vagy önköltséges rendezvények. Nem ártana egy állandó személyzet, akik rendben tartanák az intézményt – fejtette ki Szigli István.