Magbörze lesz szerda este a Közösségi Házban

2018.01.16. 14:08:39
Szerdán este 18 órakor magbörzét szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány. A tagok elviszik a felkínálható magkészletüket, melyek között különleges növények szaporítóanyagai is megtalálhatók lesznek. A rendezvényre minden kertbarátot szeretettel várnak!
A rendezvényen ott lesznek a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány munkatársai, akik szintén az őshonos növények megmentésével és termesztésük fenntartásával foglalkoznak. A hagyományos fajták és a különleges kultúrnövények új ízek, értékek és felfedezések előtt nyitják meg az utat. Mindemellett hozzájárulnak a termesztett növényfajok sokszínűségének megőrzéséhez. A magbörze azért is nagyon fontos esemény, mert jelenleg mintegy húszra szűkült azoknak a fajoknak a száma, amit egy átlagos konyhakertben termesztenek az emberek.

Manapság kevesen kertészkednek, és még kevesebb azoknak a száma, akik magot is fognak növényeikről. Pedig ez nagyon fontos tevékenység, mert azáltal, hogy a kertész kiválasztja a legszebb növényeket, nemesítő munkát is végez egyben. 
Kovács Gergely, a magbörze szervezője szerint a régi zöldségfajták szinte a kihalás szélére kerültek, szaporítóanyagukhoz pedig nagyon nehéz hozzájutni. A magbörzék sikere azonban jelzi, hogy sokan gondolják azt: a vetőmag önrendelkezés alapvető emberi jogunk, az őseink által kiválogatott, kinemesített fajták pedig igazi kincsek. A börzén lehet csereberélni és jellemzően ingyen szaporítóanyaghoz jutni – fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a csere során semmilyen pénzmozgás nincsen. Érdemes lesz tollat is hozni a pénteki rendezvényre, ahol a magok hazaviteléhez kis papírzacskókat biztosítanak a szervezők.
(Forrás: szekesfehervar.hu )