Így nyitották meg a Törökudvart a járókelőknek, ahol most megépülhet Fehérvár első esőkertje

2024.04.07. 09:08:23

A fehérvári hírekben olvasható, hallható, hogy a Mátyás király körút és a Jókai utca közötti területen, a Törökudvarban alakítják ki Székesfehérvár első esőkertjét. No de vajon emlékeznek-e rá, hogy milyen előzmény teszi mindezt most lehetővé? A Törökudvar 2008-ban megvalósított átjárhatóvá tétele, amelynek ötlete Szigli Istvánhoz, a városfejlesztési bizottság akkori elnökéhez kapcsolódik.

- Aki a pláza felől akart bejutni a belvárosba, annak csak a Liszt Ferenc utcán át, nagyot kerülve volt erre lehetősége, mióta a világ világ. 2007-2008-ban azonban már az utolsó simításokat végezték a felújítás alatt álló Hiemer-házon, ami rendezvények, esküvők központja lett, ahová sokan akarnak majd gyorsan, kerülők nélkül eljutni. Ekkor vetettem fel, hogy szükséges lenne a gyalogos átjárás lehetőségét megteremteni a Hiemer-ház és a Mátyás király körút között – emlékszik vissza az előzményekre Szigli István, aki szerint volt, aki szimpatizált az ötlettel, így sikerült a városvezetéssel egyeztetve a szükséges terveket kidolgoztatni. Nagy feladat volt az itt korábban húzódó, de addigra már leomlott várfalszakasz visszaépítése. Ezt a Széphő Zrt. beruházásában, Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai alapján, az általa előírt, 1 méter 20 centi szélességben végül sikerült megvalósítani.
Nem csak a gyalogos átjárót és az ahhoz szükséges szintösszekötéseket alakítottuk ki, de a Törökfürdő mögötti, Jókai utcai ház külseje és a hosszú, egyszintes épület is új színezést kapott, megvalósult a tereprendezés, a közvilágítás kiépítése. Voltak nehézségek is, a sárga járólapok a műemlékvédelem akkori felügyeletének  például nem tetszettek, állásfoglalásuk szerint ez a megjelenés nem illik a történelmi, műemléki környezetbe, ezért 500 ezer forintra megbüntették a kivitelezőt.
 - Ezen a területen akkor még teljes egészében a zeneiskola parkolói voltak, nem kis feladat volt a járdaszakaszhoz szükséges parkoló területének leválasztása. A zeneiskola akkori igazgatója azért aggályoskodott, mert ha Budapestről jönnek zenészek, nem lesz helyük leparkolni. Végül növényládákkal „feleztük el” a parkolót a neheztelések ellenére – idézte fel az olykor viharos helyzeteket Szigli István, aki szerint közel egy hónapon át vadásztak annak a négy autónak a tulajdonosára, amik továbbra is az udvarban parkoltak. De végül sikerült a maradék autókat is „kitoloncolni”.
A munka befejezéseként elkészült a parkosítás, a padok is a helyükre kerültek. A fehérváriak örömmel fogadták a belváros megközelítésének új lehetőségét, s ma már rengetegen használják ezt az útvonalat. A násznép könnyen és gyorsan be tud jutni a Hiemer-ház házasságkötő termébe, a zeneiskola lépcsős-teraszos részét pedig esküvők után használják a csoportképek elkészítésére.
- Amikor Bajnai Gordon a Hiemer-ház avatására megérkezett, a Törökudvar felújítására segítséget kért tőle Warvasovszky Tihamér akkori polgármester. Az ígéret meg is született, de a pénzt azóta is várjuk – fűzte hozzá Szigli István, aki hangsúlyozta, hogy a 2008-as ötlet alapján megvalósult összekötés tette lehetővé, hogy most elkezdődhessen az első székesfehérvári esőkert kialakítása. Az élet igazolta, hogy ez megérte!
Amint a város honlapja írja, a füves terület helyén dús, kőmulcsos évelőkertet alakítanak ki, ahova egy szépen megmunkált lefolyón juttatják le az esővizet a környező épületekről. A 20 négyzetméteres területre közel 40 féle, mintegy ezer darab növényt ültetnek el. A kert már idén is nagyon mutatós lesz, az igazi arcát azonban az első metszések, vágások után mutatja meg, amikorra a növények „megtalálják a helyüket” és igazán beindulnak. Az esőkert igazi ékköve lesz a történelmi Belvárosnak.