Fontos mérföldkő: áprilistól 7,5 tonnás súlykorlátozás lesz az Új Csóri út egy szakaszán!

2024.03.20. 16:43:42

Komoly előrelépést jelenthet az Új Csóri út és a körforgalom közlekedési problémáinak enyhítésében, hogy április 2-tól Veszprém irányából nem hajthatnak be az Új Csóri útra a nehézgépjárművek. A Magyar Közút közleménye szerint a súlykorlátozást Veszprém irányából, a 8202-es Székesfehérvár-Kincsesbánya összekötő úti csomóponttól az Új Csóri úti körforgalomig tartó szakaszon vezetik be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. A bevezetett intézkedés hatását folyamatosan vizsgálják majd és ha kell, módosítják is a tiltást.

A Magyar Közút közleménye szerint a székesfehérvári önkormányzat kezdeményezte az április 2-től életbe lépő intézkedést. A korlátozás célja az Új Csóri út és a körforgalom tehermentesítése, a forgalomáramlás javítása és a tömegközlekedési járművek közlekedésének segítése. 

A közútkezelő felhívta a figyelmet, a súlykorlátozást előjelző táblákat már korábban elhelyezik, de a szabályozás április 2-től lép életbe. Ettől kezdve a Veszprém felől érkező, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművel a 8-as főút 15-ös kilométerszelvénytől az M7-es autópálya felé haladva, majd a 8-as kilométernél a „7-es főút Székesfehérvár / 81-es főút Győr / 811-es főút Bicske” útirányban lehajtva, a körforgalmú csomópontban a 7-es főútra térve, a főúton az Új Csóri úti körforgalmú csomópontig haladva lehet közlekedni.

A korlátozás érinti a 8202-es Székesfehérvár-Kincsesbánya összekötő úton Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya felől érkező teherautókat is, akik az Új Csóri úthoz érve csak jobbra, a városból kifelé kanyarodhatnak, hogy a korlátozás nélküli útvonal kezdetét elérjék.

- Habár a korábbi elképzelések szerint a 81-es út felől érkező teherautók nem hajthattak volna be az Új Csóri úti körforgalomba, hanem a mellette lévő "surranóutat" használva ki kellett volna menniük a városból Veszprém irányába, s a városhatáron kívül kanyarodhattak volna rá az elkerülő útra, a szakemberek szerint ez túl nagy terhelést jelentett volna az ott lévő balra kanyarodó sáv számára, így, habár a maximumot szerettük volna kihozni a korlátozásból, el kellett fogadni a szakamberek számítását. A mostani korlátozás ugyanakkor jelentősen javítja az Új Csóri út és a körforgalom környékének közlekedési állapotát - fogalmazott a hírre reagálva Szigli István önkormányzati képviselő, aki szerint jelentős eredmény, hogy látható, érdemi változásokat vezet be a Magyar Közút az önkormányzat kérésére.