Egykori munkásszállóból jól működő idősek otthona: íme a történet!

2024.02.02. 14:56:08

A ma már az Egyesített Szociális Intézmény által működtetett III. számú Idősek Otthona 1998. október 18-án kezdte meg működését a Farkasvermi úton, s azóta gondoskodik a város időskorú lakosairól, akik koruk, egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt ellátásra szorulnak. Nem volt egyszerű az egykori SZIM munkásainak szállást adó épületből idősotthont kialakítani, de Szigli István a kilencvenes évek közepén jó javaslatot nyújtott be a közgyűlésnek, amit a képviselők el is fogadtak.

Hosszú története van a város talán legcsaládiasabb idősotthonának: A vöröstéglás épület, amelyben az idősotthon jelenleg is működik, a kilencvenes években a SZIM, azaz az e egykori Szerszámgépipari Művek és a fehérvári önkormányzat közötti vagyonmegosztás révén került Székesfehérvár tulajdonába. Az épület korábban a SZIM-ben dolgozókat kiszolgáló munkásszállóként üzemelt, ám ekkor, a kilencvenes évek közepén, megüresedett. Hosszú időn át zajlott a gondolkodás azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne hasznosítani a földszint plusz négy emeletes épületet. Az első fontos lépés a ház „felélesztésében” az volt, hogy Szigli István képviselő hathatós közbenjárásával sikerült az orvosi rendelőt beindítani. Ez 1996-ban történt, s addig eljutni nem volt egyszerű folyamat: a szálló földszinti részén korábban működött üzemorvosi rendelő, de hosszú évek óta üresen állt. Nem kis munkával sikerült háziorvost találni és a rendelőt is részben felújítani.A következő nagy kérdés az volt, mi legyen a sorsa a négy emeleti szintnek. Szigli István ekkor, 1997 táján javasolta a székesfehérvári közgyűlés tagjainak, hogy alakítsák át az épületet idősek otthonának vagy szociális otthonnak. A város akkori vezetése elfogadta az ötletet és elkezdődött az átalakítási tervek elkészítése, majd a felújítás, ekkor építették meg az új liftaknát is az, hogy az emeletek akadálymentesen – akár kórházi ágyat a liftbe tolva –, könnyen megközelíthetővé váljanak. 1998. október 18-án adták át ünnepélyesen az épületet, nagyon komoly belső felújítás után. A megállapodás szerint a földszinten a háziorvosi és a gyermekorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a gyógyszertár és a képviselői iroda kapott helyet.
Az első szint egy ideig egyfajta napköziotthonos ellátóhelyként működött, a felügyeletre szoruló idős emberek a napjukat itt töltötték, de éjszakára hazavitték őket az otthonukba. A tapasztalatok azt mutatták később, hogy erre a gondozási formára nincs akkora igény, ellentétben a bentlakásos verzióval, amelyre egyre többen jelentkeztek. Így később ezt a szintet is bevonták a teljes ellátást végző szintek közé.
Az elmúlt évtizedek alatt apránként az épület minden részét felújították: elkészült a teljes energetikai felújítás, kezdve az ablak- és egyéb nyílászáró cseréktől a radiátorokig és a régi villanyvezetékek cseréjéig. Megújult a padozat és a falak is, később például tűzgátló ajtókat is beépítettek, ahol erre az előírások szerint szükség volt. Ez mintegy százmillió forintos tétel volt, nem a mai árakon!

A polgármester és Szigli István a saját költségvetési keretükből közösen vállalták az első emeleti kiülős terasz lefedését. Ez egy nagy terasz, ahová a mozgásukban korlátozott lakókat is könnyen kitolhatják a gondozók a friss levegőre, s a lefedéssel a szemerkélő eső sem jelent már gondot. Az évek alatt az udvart is árnyas, kényelmes eszközökkel szerelték fel. Az otthon mellett alakították ki a városrész új játszóterét néhány évvel korábban, de úgy, hogy oda az idősotthonból is külön kapu nyílik, így az otthon lakói itt kint az unokákkal, dédunokákkal is találkozhatnak, de akár sétálhatnak is. Egy dolog még hiányzik azonban a teljes komforthoz: az épület hátsó részén egy megfelelő dőlésszögű mozgáskorlátozott lejáró, ahol kerekesszékkel is biztonságosan lehet eljutni a kertbe, illetve onnan vissza az épületbe. Ezen kívül egy külső konténerre is szükség lenne a raktározási problémák csökkentése érdekében.
A körzet önkormányzati képviselője már az életre hívása óta szívügyének tekinti az otthon folyamatos fejlesztését, s az ott lakók mindennapjainak jobbá tételét. Rendszeres, élő kapcsolatban van a vezetőséggel is, a legtöbb belső ünnepségen, rendezvényen köszönti a lakókat, igyekszik szezonális gyümölcsök adományozásával is segíteni a vitamindús étrendet. Képviselői kerete segítségével olyan fontos fejlesztések is megvalósultak, mint a légkondicionálók beszerzése, a külső világítás, a zárható elektromos kapu kiépítése. Ezen túlmenően számos, foglalkozást segítő eszközt is vásárolt az otthon ellátottjai számára.
Összességében elmondható, hogy a város talán legjobb, legcsaládiasabb idősotthona működik Szárazréten, ahol, hála a gondozók felkészültségének, az idősek igazi törődést kapnak.