Egy évtizede épült meg a várva várt kerékpáros híd Szárazrét kapujában

2024.04.27. 16:50:33

Éppen egy évtizede kezdődött meg a Gaja-patak felett átívelő, mintegy 30 méter hosszú gyalogos-kerékpáros híd építése. A komoly szerkezet beemelése nagy látványosság és nem kis feladat volt, a létesítmény azóta is zökkenőmentesen szolgálja az erre járó kerékpárosok és gyalogosok biztonságát, a szó szoros értelmében is hidat képezve Feketehegy-Szárazrét és Szedreskert között.

Az Iszkaszentgyörgy és Székesfehérvár között megépült kerékpárút kialakításakor sajnos nem készült még terv sem egy korszerű, biztonságos kerékpáros híd megépítésére a Gaja-patak fölött, ezért is volt égető szükség egy, az autós forgalomtól különválasztott átjutási lehetőségre. Korábban ugyanis csak a közúti híd alig egy méter széles járdáján lehetett átjutni a patak fölött a biciklisek, gyalogosok számára.
Amint Szigli István önkormányzati képviselő a híd elkészültnek tizedik évfordulóján felidézte, annak idején olyan ötletek is voltak bizonyos képviselők részéről, miszerint nem kell komoly beruházásban gondolkodni, elég „két gerendát átvetni” a patak fölött és azon fából járdafelületet kialakítani.
Szerencsére azért ez nem így történt, Szigli István képviselő kijárta, hogy a Szárazrétet érintő szociális városrehabilitációs programba ez a biztonsági szempontból fontos fejlesztés is bekerüljön. Így mintegy 80 millió forintos beruházással elkészült a minden igényt kielégítő, kényelmes szélességű, masszív, időtálló, harminc méter fesztávolságú híd. A létesítmény beemelése is igen látványos manőver volt, annak idején sokan videózták, fotózták a folyamatot, amikor a híd a helyére került. Az új híd elkészülte után a Palotai úti közúti híd mentesült a gyalogos és kerékpáros forgalomtól, így arra is lehetőség volt, hogy a régi, autósoknak fenntartott hidat, illetve annak környékét is rendbe hozzák a szakemberek.A Gaja-patak feletti gyalogos és kerékpáros híd kivitelezési munkáit 2014. április 24-én kezdte meg az ÚTÉPPARK Útépítő és Mélyépítő Kft. Az építési beruházás műszaki átadás-átvételi eljárása 2014 december 12-én zárult le.
A létesítmény a Gaja-patak Szárazrét felőli oldalán a nyugati elkerülő út II. ütemének építése során korábban megépített gyalogos-kerékpáros aluljáróhoz, a városközpont felőli oldalán a Palotai úton korábban kialakított kerékpárúthoz csatlakozik, így biztosítva összeköttetést Feketehegy-Szárazrét városrész és a városközpont között.