Döntött a közgyűlés, új zebrák, buszperonok és parkolók épülhetnek Feketehegy-Szárazréten, illetve a Szedreskerten

2024.02.14. 14:12:22

A csütörtöki székesfehérvári közgyűlésen elfogadták a város 2024-es költségvetését, ami Feketehegy-Szárazrét, illetve Szedreskert szempontjából több igazán jó hírt is jelent. Többek között parkolót alakítanak ki a Szedreskerten, Feketehegy-Szárazréten pedig új gyalogátkelőhelyet és buszvárókat is építenek. Nézzük a részleteket!

Az Iszkaszentgyörgyi út melletti belterületen, illetve a zártkerti részen élők régi igénye is, hogy legyen egy biztonságos, felfestett, lámpával megvilágított gyalogátkelőhely a lovarda környéki szakaszon. Ugyancsak sokan szerették volna, ha itt kialakítanak egy buszmegállót, ahol megállnak a helyközi járatok, így azokra az itt élők fel tudnának szállni és be tudnának buszozni például a városközpontba.


Ezen a szakaszon épül ki a zebra és a buszmegállók az Iszkaszentgyörgyi úton

Ezeket az igényeket elégítheti ki az Iszkaszentgyörgyi út ezen szakaszán hamarosan kialakítandó zebra, amely nem pusztán egy „felfestést” jelent, hanem az út szerkezetébe is belenyúlnak a tervezők. Az út ezen szakaszán természetesen az előírások szerinti, erősebb közvilágítást is megépítik, illetve az út mindkét felén helyet kap egy buszváró peron. Az itt megálló helyközi járatokra helyi járatos bérlettel is felszállhatnak majd a városba igyekvők, illetve a városrészbe hazautazók, ami sokat javíthat a komfortfokozaton. A fejlesztés költsége bekerült Székesfehérvár idei költségvetésébe, ami azt jelenti, hogy hamarosan megvalósulhat.


Az Iszkaszentgyörgyi úton, a Kócsag utcánál gyalogátkelőhelyet és buszperonokat is kiépítenek

Hasonló jó hír, hogy a Pityer és a Farkasvermi utca találkozásánál is megépül egy zebra, ami a buszra várók átkelési lehetőségét segíti a Farkasvermi úton. Ennek kialakítása komoly tervezési és engedélyeztetési folyamat után kezdődhet, az ugyancsak többmillió forintos költsége bekerült a város idei, 2024-es költségvetésébe.


A Pityer és a Farkasvermi út sarkán kialakítandó átkelőhely biztonsági szempontok miatt igen szükséges

A harmadik, ugyancsak közlekedéssel, autókkal összefüggő fejlesztés a Szedrekserten zajlik le: az itt élők számára jelenthet komoly segítséget, hogy a tízemeletes házak és a Széphő Zrt. kazánháza közötti részen kialakítanak két, összesen harminc autó parkolásának helyet adó, teljesen új parkolót.


Mintegy 30 új parkolót alakítanak ki a Szeder utcában

A Saára Gyula programban már elkészült az engedélyes terv, most pedig, miután a város büdzséje is tartalmazza a parkoló kialakításához szükséges többtizmilliós összeget, a munkák is hamarosan kezdődhetnek.


Íme a Szeder utcai parkolók konkrét terve

- Örömteli, hogy Székesfehérvár polgármestere ilyen komolyan veszi a Feketehegy-Szárazréten és a Szedreskerten élők kéréseit, és a közgyűlés megszavazta a városrészünk számára igen fontos fejlesztések anyagi fedezetét – fogalmazott a döntést követően Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője, aki hozzátette, a fentieken túl további, közlekedési fejlesztések is várhatóak a városrészben, melyekről hamarosan beszámol.