Büszke lehet a városrészünk: itt van a legtöbb játszótér

2024.02.09. 11:41:41

A biztonságos, EU-konform játszóterek, játszóeszközök megvalósításában, nyugodtan fogamazhatunk úgy, hogy mindig élen járt Feketehegy-Szárazrét és Szedreskert. Ma már Székesfehérvár számos pontján vannak valóban szuper játszóterek, de a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején még egyáltalán nem volt ez így. A város első, szigorú biztonsági szabványoknak is megfelelő játszóterét a Sajó utcai buszfordulónál alakították ki, s ebben a városrészben van talán a legtöbb játszótér is. Szedreskert éke pedig a Koronás Park, amely városszerte kedvelt a gyermekes családok körében.

Ahogy gyarapodott Feketehegy-Szárazrét, illetve Szedreskert lakossága és ezzel együtt a fiatal párok száma is, egyre fontosabb cél lett, hogy minél több helyen legyen a városrészben biztonságos játszóterek. A város első, minden mai biztonsági előírásnak megfelelő játszótere közel két évtizeddel ezelőtt a Sajó utcai buszforduló mellett épült meg, ezt követte a Séd utcában, egy árnyas-fás részen egy kisebb játszótér.

A Séd utcai kedvelt, árnyas játszótér

A szociális városrehabilitáció kapcsán pedig megépült az idősek otthona és az óvoda közötti területen a városrész legnagyobb játszótere, ahol több csúszda, hinta és homokozó is várja a gyermekeket. Ezt a játszóteret csak egy, kapuval ellátott kerítés választja el az idősek otthonától, így az unokák és az otthonban lakó nagyszülők ideális találkozóhelyévé vált.
Az idősek otthonánál szuper játszóteret alakítottak ki

Néhány évvel később önálló játszótér épült a Mura utcai bérlakásokban lakó fiatalok számára is. A Bébic utcában régebben kialakított sporttelepen is van egy játszótér, igaz, ez felújításra vár, mint ahogy a sporttelep rendbetételét is meg kell oldani.

A Mura utcai játszótér

Mindezeken kívül a közösségi ház udvarában is kialakítottak egy kisebb játszóteret, ami Feketehegy-Száraztér hatodik játszótere.
A Szedreskert esetében legalább ilyen jók az adottságok, gondoljunk csak arra, hogy itt található a város legjobb, legkomplexebb játszótere, a Koronás Park, amely nem csak Székesfehérvárról, de a szomszédos településekről is vonzza a gyermekes családokat. A Szedreskerten a 38. szám mellett, az ABC környékén az önkormányzati képviselő kezdeményezésére egy teljesen új játszóteret alakítottak ki.


A Koronás Park a város méltán legkedveltebb szabadtéri játszóhelye

A Garzonház mellett is van egy játszótér, a tízemeletes és a négyemeletes házak között pedig ugyancsak elbontották a szocialista időszak régi vasjátékait és itt ma már egy nagyon kedvelt, biztonságos játszótér várja a gyermekeket.


A szedreskerti tízemeletesek előtti korszerű, biztonságos játszótér

Ha mindezekhez hozzáveszük, hogy a ligetsori és a szárazréti óvodában is korszerű, biztonságos játszóeszközök várják a gyermekeket a „belső játszótereken”, akkor tulajdonképpen tizenkét játszótér szolgálja a városrész gyermekeit.
- Megítélésem szerint jól döntöttünk, amikor hosszú évekkel ezelőtt sikerült elindítani a városrészi játszótérépítési programot, mert most, amikor egyre több a beköltöző, és velük együtt a kisgyermek, látszik igazán, hogy mekkora igény van ezekre a szabadtéri játszóhelyekre – fogalmazott Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője, aki hozzátette, a Bébic utcai, jelenleg nem túl jó állapotú sportkomplexum felújítása kapcsán a tervek szerint egy hatalmas új játszótér is épül a területen, melynek nagysága a Koronás Parkhoz hasonlítható.