Kísérleti jelleggel a Szedreskerti lakónegyedben is bevezetik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok társasházi gyűjtését

2024.01.22. 18:22:00
Fokozatosan vezetik be idén januártól a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. A szolgáltatást önkéntes jelleggel lehet igénybe venni Székesfehérváron is, a programban érintett a Szedreskerti lakónegyed is. A társasházi lakások egy-egy öt literes gyűjtőedényt kapnak, a társasházak pedig egy 120 literes barna kukát. A biohulladék-begyűjtési szolgáltatás a lakosság számára ingyenes - adta hírül Székesfehérvár honlapja.
A 14 város - Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, Békés - társasházi övezeteiben induló rendszert a MOHU és szerződéses partnerei működtetik.
Székesfehérváron egyelőre a Tóvárosi, illetve a Szedreskerti lakónegyedben és a Palotavárosban kerülnek ki az új, barna színű 120 literes, zárható és szigeteléssel ellátott kukák, amelyekbe a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékokat lehet kidobni. Ugyanakkor, megkönnyítendő a lakásokban történő gyűjtést, minden érintett társasházban az ajtók elé letesznek egy jól záródó 5 literes konyhai gyűjtőedényt is, amin minden szükséges és fontos információt el tudnak olvasni, így többek között azt, hogy mit és hogyan dobhatnak a barna kukákba, illetve mi az, amit semmiképp se tegyenek bele! A barna gyűjtőedényeket – amelyeket február elején kezdenek el telepíteni és a már meglévő, rácsos gyűjtőpontokra kerülnek a vegyes hulladékos kukák mellé - május-szeptember között hetente kétszer, október-április között hetente egyszer ürítik. Ezen felül havonta egyszer mosásra is beviszik őket a Depónia telephelyére. 
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot. A bedobható élelmiszerek listája a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható.
Számítások szerint az érintett településeken a keletkező ételhulladék 75 százaléka kerül majd csak a lakosok által kihelyezésre.
Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója a háttérbeszélgetésen elmondta, a biohulladék-gyűjtés második fázisát 2025-ben indítanák. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre a meglévő, és arra alkalmas kukásautókkal gyűjtik be a barna kukákat, de vizsgálják annak a lehetőségét, hogy olyan járműveket szerezzenek be, amelyek az ürítés mellett alkalmasak a gyűjtőedény mosására is.