Az elmúlt év volt a feketehegy-szárazréti Kultúrudvar „tesztidőszaka”

2020.01.09. 10:50:49
A rendszerváltásig egyetlen étterem-kultúrterem működött Feketehegy-Szárazréten, mégpedig a SZIM-gyár területén belül. 1990-ben azonban, a gyár bezárásával, ez a lehetőség is megszűnt, így csak a szárazréti iskola tornaterme működhetett bármiféle közösségi térként. A kétezres évek elejére, amikorra a városrész lakosságszáma is jelentősen megnőtt, egyre nagyobb igény mutatkozott egy közösségi ház létrehozására, így 2007-ben „albérletben” valósult meg a Régi Csóri úton az első közösségi ház.
– A szociális városrehabilitációs pályázattal jött el a lehetősége a valódi közösségi központ kialakításának: nem volt rövid folyamat, de 2015- re végre birtokba vehette a városrész a főépületet. Az átadás után Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgetve merült fel egy olyan kulturális bázis létrehozásának ötlete, ami méltó a városrészhez, és amely a város egész lakossága számára tartalmas rendezvényeket szervezhetne meg – emlékszik vissza a kezdetekre Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője. 2016 decemberében egy sajtótájékoztatón, majd egy lakossági fórumon is bemutatták a Kultúrudvar koncepcióját, amelynek építése aztán a városvezetés támogatásával nem sokkal később meg is kezdődhetett.

A már meglévő közösségi házhoz 2017-ben szabadtéri színpadot építettek, amely egy könynyűszerkezetes fedést kapott.
Ehhez aztán 2019 tavaszára a 200 négyzetméteres kiszolgálóépület is megépült, ahol mellékhelyiségtől kezdve a rendezvénytermen át a keramikusok műhelyéig számos funkció helyet kapott. Eközben elkészült a Gasztroudvar, ahol a kemencerendszer és a fedett pergolák lehetővé tették a közös sütés-főzés lehetőségét is családok, kis közösségek számára. Tavaly tavaszra vált teljessé az udvar, a cél pedig az volt 2019-ben, hogy egyfajta tesztidőszakként „csúcsra járassák” a létesítményeket. Nem véletlen hát, hogy mintegy 12 ezer látogató fordult meg a központban, ahol a Szent Mihály-napi sokadalomtól kezdve a majálison és az operettfellépéseken át egészen a 100 Tagú Cigányzenekar nagykoncertjéig és a céges, illetve családi rendezvényekig nagyon színes volt a paletta. A bevételek 6,5 millió forintot tettek ki, a költségek ennél magasabbak, így látogatóként 800 és 1000 forint közötti összeget költött el az önkormányzat.
Nagyon büszke a létrejött épületegyüttesre
– Valóban jött néhány panasz Szárazrétről a rendezvények intenzitása, hangossága miatt, ugyanakkor számtalan pozitív visszajelzés is érkezett. Különösen a hétvégi, 30-40 fős családi rendezvények okán, hiszen a városrész lakóinak ingyen bocsájtjuk rendelkezésére a gasztroudvart. A visszajelzések alapján összességében kimondható, hogy a tavalyihoz hasonló léptékben nem szabad terhelni ezt a területet. 2020-ban tehát egy nyugodtabb tempójú rendezvényszervezés várható. Mindösszesen 2-3 valóban nagyobb hanghatással járó megmozdulás lesz 2020-ban – összegzett a körzet önkormányzati képviselője, aki kiemelte, az elmúlt tíz évben nem épült hasonló kulturális rendezvénybázis Székesfehérváron, olyan, amely egyszerre hordozza magában a szabadtéri és a zárt rendezvények megvalósításának lehetőségét is. Mint mondta, nagyon büszke a létrejött épületegyüttesre, ugyanakkor véleménye szerint a rendezvényeket szervezők részéről nagyobb odafigyelést igényel idén a programok lebonyolítása.
Forrás: feol.hu