Áprilistól három fontos újdonság segíti városrészünk lakóit

2024.03.29. 09:59:35

Néhány nap múlva beköszönt az első igazán tavaszi hónap, ám nem csak emiatt változik meg Feketehegy-Szárazrét és Szedreskert lakóinak élete. Három újdonság is beköszönt a jó idővel, reméljük, mindhárom segíti majd az itt élőket. Természetesen ahogyan az az újdonságokkal lenni szokott, ezeket is meg kell majd szokni, reméljük, valóban olyan pozitívak lesznek a tapasztalatok, ahogyan azt a változtatásoktól sokan várjuk.

Április 2-től három újdonsággal szembesülhetnek a városrész lakói. Az egyik tranzitútvonal kialakítása, egyben a 7,5 tonna fölött teherautók súlykorlátozása az Új Csóri úton, legalábbis az egyik irányból. A másik a jelentősen bővülő buszmenetrend, a harmadik pedig az, hogy a Szamos ABC vasárnaponként is nyitva tart majd.
Nézzük az elsőt: a tranzitútvonal kialakítása csak az első lépés, amit később a körforgalom átépítése követ majd. Az április 2-től életbe lépő korlátozás célja az Új Csóri út és a körforgalom tehermentesítése, a forgalomáramlás javítása és a buszok közlekedésének segítése. Már zajlik a terelőtáblák kihelyezése, amelynek eredményeként április 2-től a Veszprém felől érkező, 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek nem jöhetnek be az Új Csóri útra, hanem a 8-as főút 15-ös kilométerszelvénytől az M7-es autópálya felé haladva, majd a 8-as kilométernél a „7-es főút Székesfehérvár / 81-es főút Győr / 811-es főút Bicske” útirányban lehajtva érkezhetnek csak meg az Új Csóri úti körforgalmú csomópontig. A korlátozás érinti a 8202-es Székesfehérvár-Kincsesbánya összekötő úton Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya felől érkező teherautókat is, akik az Új Csóri úthoz érve csak jobbra, a városból kifelé kanyarodhatnak, hogy a korlátozás nélküli útvonal kezdetét elérjék. A mostani korlátozás önmagában is jelentősen, nagyjából 30 százalékkal javítja az Új Csóri út és a körforgalom környékének közlekedési állapotát. A tranzitútvonal kialakítását követően annak hatását folyamatosan vizsgálják majd a szakemberek, és ha kell, módosítják is a tiltást. Fontos hangsúlyozni, hogy nem ez a végső megoldás, már zajlik a körforgalom átépítésének tervezése is! 
A másik fontos változás a buszjáratok átalakulása, új lehetőségek megjelenése. Hallottam olyan megjegyzést, hogy ezek „városnéző” buszok lesznek, ám véleményem szerint a hosszabb útvonal éppen abban segít, hogy célállomástól célállomásig átszállás nélkül el tudunk majd jutni. Az új 16-os járattal városrészünkből átszállás nélkül elérhető számos fontos közintézmény, például a Bregyó-közi sportcentrum, a városi uszoda, a belvárosi okmányiroda, a belváros maga, a Fejérvíz, az E-on királysori ügyfélszolgálatai, a rendelőintézet-kórház, vagy éppen az Alba Ipari Zóna üzemei is. A 37-es vonal is meghosszabbodik, a Feketehegy-Szárazréti részen a hurokjárat megoldás miatt csökken az úgynevezett rágyaloglási távolság. A 37-es járattal közvetlenül elérhető lesz a Piac tér, a belváros, a vasútállomás, a rendelőintézet, a kórház, az Alba Ipari Zóna és az új Alba Aréna, amely számos rendezvénynek ad majd helyet. Természetesen minden változás némi kényelmetlenséggel jár, az új menetrendet meg kell ismerni, de Szigli István képviselő reményei szerint az emberek ezt hamar megszokják és értékelik majd, hogy átszállás nélkül juthatnak el a város gyakorlatilag minden fontos közintézményéhez, szolgáltatójához. Ez a változás nem csak Feketehegy-Szárazrét, hanem Szedreskert lakói számára is pozitív változást jelent.

A harmadik változás, a Szamos ABC vasárnapi nyitvatartása pedig minden környéken élő embernek a kényelmét szolgálja: az ábécé április 2-től vasárnapponként is nyitva tart.  Hétköznap és szombaton is hosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat. Hétfőtől- péntekig  6.30 és 19 óra között, szombatonként pedig 6.30 és 14 óra között lesz nyitva a bolt. Vasárnap 7 és 11 óra között várják az ide érkezőket. A következő nagy lépés a bolt teljes átépítése lesz, reméljük, annak elkészülte után is megmarad a hosszabb nyitva tartás.
Mindezek a változások hozzájárulnak a városrészben élők életminőségének javulásához, közös otthonunk további fejlődéséhez.