Alapítvány is segíti a feketehegy-szárazréti óvoda kisgyermekeit

2024.02.19. 18:15:48

1976-ban készült el a szárazréti óvoda, amelybe azidőtájt elsősorban az akkori SZIM gyár dolgozóinak gyermekei jártak. Ebből adódóan már az építkezésnél nagy volt a társadalmi összefogás, a szomszédos gyár dolgozói minden építési mozzanatból kivették a részüket. Egy lapostetős, de a kor igényeinek mindenben megfelelő óvodaépületet húztak fel négy csoportszobával.

1976-ban nevezték ki az óvoda vezetőjének Rab Dénesnét, aki egészen nyugdíjazásáig, hosszú évtizedeken át nagy szeretettel és hozzáértéssel irányította a kis közösség életét.
A mai óvoda nagyon jó környezetben van, de szükségessé vált a modernizálása: Erre a szociális városrehabilitáció keretében kerülhetett sor, amikoris mintegy 110 millió forintból megvalósult az épület teljes energetikai korszerűsítése, külső felújítása. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a teljes épület külső hőszigetelést kapott, a lapostető fölé nyeregtetőt húztak, aminek köszönhetően látványos volt a változás, kívülről a csoportszobáknak megfelelően ma már „több hajóból” áll az épületegyüttes.
A felújítással együtt egy 80 négyzetméteres tornaterem is megépült, ami a manapság újonnan megvalósuló óvodák esetében sem számít gyakorinak. Ebben a hozzáépült részben kapott helyet az új kazánház és egy logopédiai szoba. Az intézmény külső részét is folyamatosan szépítették, csinosították, s a Képes Programban (Közösségi Értékteremtő Program) nagyjából két évvel ezelőtt megújult az óvoda játszótere is és kialakítottak egy, az óvodai eszközök tárolására alkalmas kis raktárat is.
Az óvoda főbejáratával szemben a szülők és az önkormányzati képviselő javaslatára kialakítottak egy átjárót az óvoda melletti nagy játszótérre, így jó időben napközben az óvónők gyakran átviszik a gyermekeket erre a külső játszótérre. Ez a játszótér arra is nagyon jó alkalmat, jó helyet teremtett, hogy délután, amikor a szülők a csemetéjükért jönnek, itt tudnak az óvodai csoporttársak még tovább játszani, s közben a szülők egymással beszélgetni.
- 2008-ban alapítottam meg a „Szárazréti Óvoda Gyermekeiért” Közhasznú Alapítványt, amelynek célja az óvodába járó gyermekek segítése minél több játszó- illetve fejlesztőeszköz beszerzésével. Ezen felül óvodai sportolási lehetőségek bővítése, nyelvtanfolyamok szervezése is szerepel a célok között – mondja Szigli István, a körzet önkormányzati képviselője, aki szerint – hála a szülőknek – a különféle felajánlásokból, illetve a személyi jövedelemadó felajánlott egy százalékából évente 2-300 ezer forint segítség gyűlik össze. A legutóbbi évben ez az összeg elérte a félmillió forintot.
Az alapítvány kuratóriumának elnöke Khiesz Éva óvónő, aki nyugdíjba vonulását követően is hatalmas lelkesedéssel irányítja az alapítvány munkáját. Rajta kívül mindig két-két szülő adja a második és harmadik tagot, s ők döntenek arról, mire költse az alapítvány az adományokból befolyó pénzeket.
- Véleményem szerint szükséges lenne az alapítvány segítségét, támogatását az ebbe az óvodába járó gyermekeken túl Feketehegy-Szárazrét minden gyermekeire is kiterjeszteni, az esetlegesen támogatásra szoruló gyermekeket segíteni – fogalmazott Szigli István, akinek mindeközben nagy szívfájdalma, hogy az eredeti elképzelések szerint a cél az volt, hogy minden városrésznek legyen saját iskolája és óvodája, ám a feketehegy-szárazréti intézményt tagóvodaként beolvasztották a Felsővárosi óvodába, s az előbbi vezetőjét kinevezték a két intézmény vezetőjévé. Az összevonás ellen Szigli István egy korábbi közgyűlésen egyébként fel is szólalt.