A virághagymáktól a Borsófesztiválig: a Kertbarát Egyesület története

2024.02.07. 09:52:18

A Kertbarát Egyesület létrejötte még a Régi Csóri úti közösségi házhoz köthető. Szerencsés véletlen volt, hogy a közösségi ház szomszédságában lakott Jankovics Ilona kertészmérnök, akit annak idején sokan megkerestek, hogy adjon segítséget különböző kertápolási kérdésekben. Ekkor határozták el Szigli István önkormányzati képviselővel, hogy megalapítják a kertbarátokat segítő kört. 

A 2008-ban megtartott alakuló ülésen tizenöt ember vett részt, aztán ahogy igen gyorsan terjedt a híre, egyre többen és többen jöttek az először hetente tartott találkozókra, amelyek aztán egyre inkább a különféle rendezvényekhez kötődtek, s a klub egyre népszerűbb lett. A tagok nem csak a dísznövények ápolásának kérdéseiben kaptak itt hathatós segítséget, hanem például a gyümölcsfák metszésének, permetezésének szakmai fogásaiban is.
Amikor az iskola szomszédságában elkészült az új közösségi ház, az egyesület átköltözött. Ekkor már egy közel hetven fős baráti körről beszélhetünk, s végül 2010-ben igazi egyesületté alakultak. Az elnök a már említett Jankovics Ilona lett, alelnöke pedig Szöllősi Istvánné Irénke. Szigli István a kezdetektől fogva támogatta, képviselői keretéből is segítette a közösség erősödését, programjaik megszervezését. Volt rá példa, hogy 80-100 ember is eljött az úgynevezett magbörzékre, ahol a vetőmagoktól a virágmagokig sokféle mag közül válogathattak, és szakemberektől kaphattak tanácsot a kerttulajdonosok.
 A szociális városrehabilitációs projekt idején, 2013-ban a körzeti képviselő segítségével az egyesület kialakított egy közösségi kertet háromezer négyzetméteren, amely hatalmas népszerűségre tett szert igen hamar: minden tag, vagy család kapott saját használatra egy „fakkot” a magaságyásokból, amelyet a szakemberek irányításának segítségével művelhettek. Öröm volt látni, amikor a terményeket „learathatták” a klub tagjai. Mintegy harminc tag vagy család kertészkedett így, sokszor hétvégén is közös sütést-főzést szerveztek mindenki örömére.
Mindeközben a baráti kapcsolatok is annyira megerősödtek, hogy a tagok gyakran találkoztak egymás kertjében, olykor közös kirándulásokat is szerveztek, szerveznek például különféle botanikus kertekbe vagy erdőkbe. Öröm, hogy ez a szokás máig megmaradt!  A közös sütések-főzések népszerűségéből merítette Szöllősiné Irénke a Borsófesztivál ötletét. Szigli István is jónak találta a kezdeményezést, így támogatásáról biztosította az ötletgazdát és életre hívták a fesztivált, amelye sokan látogattak el.


Jó hangulat volt minden közös főzésen és Borsófesztiválon

Az egyesület ma is létezik, havonta egy alkalommal találkoznak a közösségi ház egyik termében. Sajnos a közösségi kertet a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ új vezetése 2020 táján felszámolta, azzal, hogy helyette majd egy virágoskertet alakítanak ott ki. Sajnos ez nem valósult meg, a terület így jelenleg nem a legelőnyösebb arcát mutatja. Van elképzelés arra, hogy itt a korábbi zöldségágyások helyett egy fűszerkertet alakítanának ki, amelynek terményeit részben értékesíteni, hasznosítani is lehetne, de egyelőre nincs előrelépés az ügyben, pedig az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy lenne igény a közösségi kert fenntartására. A kert szeretete egy olyan összetartó közösséget képes kovácsolni, amelynek tagjai az élet más területein is számíthatnak egymásra, így kimondhatjuk, mindezzel Feketehegy-Szárazrét lakossága is erősödne közösségként.